Czy warto stosować mąkę orkiszową?

Mąka orkiszowa jest dobrym substytutem mąki pszennej. Stosowana jest do deserów, makaronów oraz wypieku chleba. Oto jego podstawowe zalety. Orkisz był jednym spośród głównych zbóż uprawianych poprzez człowieka. Dawno zapomniany, w ubiegłych latach wrócił na pierwszy plan na fali powtórnego rozpoznania starożytnych zbóż. Mąka uzyskana ze zmielenia wcześniej wybieranych nasion jest dobrym zamiennikiem mąki z pszenicy twardej oraz miękkiej.

Witaminy oraz wartości odżywcze mąki orkiszowej

Mąka orkiszowa ma własny niepowtarzalny oraz doskonały smak, jaki niejednokrotnie opisywany jest jako słodki oraz orzechowy. Skład biochemiczny zależy często od sposobu jej zrobienia. Najlepszą opcją jest jej grubsza gęstość uzyskana przez rozkruszenie pełnych ziaren. Gładsza mąka orkiszowa jest tymczasem bardziej lubiana w wypadku pieczenia, chociaż wtedy jej jakość jest dość słabsza. Niezależnie od formy jest bogata w witaminy B3 oraz B6 i w wartości odżywcze, tj. błonnik, cynk, fosfor, miedź, selen, magnez, biało oraz żelazo. Zamknięty w niej gluten spełnia ważną funkcję w kwestii klasy wypiekowej mąki, jaka występuje z ziaren orkiszu.

Wykorzystanie

Wzbogacona jest w witaminy z grupy B, proponowana przede wszystkim cierpiącym na cukrzycę. Używanie orkiszowej mąki zapewnia niezwykle dużo zalet dla ciała. Świetnie zmniejsza ilość cholesterolu, chroni przed wytwarzaniem kamicy woreczka żółciowego, działa przeciwbakteryjnie, wspiera w czasie biegunki i cierpiącym po operacjach. Zjadając produkty z tej mąki przyspieszamy redukowanie tkanki tłuszczowej, gdyż jedzenie niewielkiej treści powoduje najedzenie, nie odczuwamy nagminnego apetytu.

Czy mąka orkiszowa do kupienia jest lepsza od pszennej?

Mąka orkiszowa jest zdecydowanie lepiej tolerowana poprzez układ pokarmowy niż mąka pszenna. Ziarna orkiszu, z jakich występuje, nie są ponieważ modyfikowane genetycznie, co pozwoli zapobiec alergii oraz nietolerancji pokarmowej, jakie są w wypadku jedzenia pszenicy zwyczajnej. Także w mące orkiszowej, w odróżnieniu od pszennej, znajdują się potrzebne dla dobrego rozwoju systemu aminokwasy i znacznie lepiej rozpuszczalne oraz strawne białka.