Jakie zalety ma mąka orkiszowa?

Orkisz to jedna spośród najstarszych roślin uprawnych, tradycyjna odmiana pszenicy, jaką uprawiano już od czasów prehistorycznych. Ziarno orkiszowe było ważnym składnikiem diety Europejczyków od Starożytności aż do Średniowiecza. Wtedy myślano, iż orkisz to posiłek dodający energii. Co więc charakteryzuje orkisz na tle pozostałych zbóż? Czy należałoby spożywać artykuły uzupełnione o mąkę orkiszową?

Co to jest orkisz?

To naturalne zboże o wartościach podobnych do nowoczesnej pszenicy, jakie zachowało własny wyjątkowy, w pełni ekologiczny charakter – nie było poddawane modyfikacjom genetycznym w celu poprawy plonowania lub podniesienia ilości niezbędnych elementów odżywczych. Orkisz był już uprawiany w starożytności, między innymi w Egipcie oraz Mezopotamii. Robiono z niego gruboziarnistą mąkę orkiszową, jaką potem stosowano do wypieku rozmaitego typu placków stanowiących bazę wyżywienia wielu ludzi.

Mąka orkiszowa – właściwości

Mąka orkiszowa występuje z orkiszu – zboża, jakie jest odmianą pszenicy, natomiast o niezwykle pożądanych właściwościach. Zachowuje wszystkie wartości wzmacniające, bowiem nie ma uszkodzonej łupiny ochraniającej jądro ziarna przed zabrudzeniami. Właśnie w czasie mielenia, ziarno jest oddzielone od łupiny. Mąka orkiszowa ma mnóstwo zalet. Do najistotniejszych spośród nich należałoby zakwalifikować krwiotwórcze i budujące mięśnie. Jest to również środek, który poprawia nastawienie. Potrzebna jest również przy wszystkich schorzeniach procesów, jakie rozwijają się w organizmie ludzkim.

Wykorzystanie mąki orkiszowej w kuchni

We współzależności od dobranego rodzaju mąki orkiszowej, możemy ją zastosować do wypieku pieczywa. Wielkim plusem jest charakterystyczny, orzechowy zapach, jaki dodaje chlebom oraz bułkom z orkiszu wyjątkowego smaku. Z mąki orkiszowej możemy też piec ciasta i ciasteczka. Z mąki orkisz występuje kasza orkiszowa i makarony, będące dobrym dodatkiem do wielu potraw. Orkisz jest stosowany również w musli, waflach dietetycznych, pełnoziarnistych batonikach i pozostałych przekąskach. Z ziaren orkiszu można wytworzyć również pobudzającą kawę.