Mąka orkiszowa – co warto wiedzieć?

Mąka orkiszowa powstaje z pszenicy orkisz, jaka jest bogatym źródłem wielu elementów wzmacniających. Przede wszystkim ma szereg witamin z grupy B i mnóstwo minerałów. Także orkisz ma więcej białka niż standardowa pszenica. Może być więc dobrym zestawem do przygotowania wielu potraw. Mąka orkiszowa najchętniej kupowana ma mnóstwo wykorzystań oraz warto wprowadzić ją do własnej kuchni.

Orkisz – co to jest?

Orkisz to zboże uprawiane na przykład w starożytnym Egipcie, jakie nie poddaje się zmianom genetycznym. Z czasem został wyparty poprzez niezwykle wydajną pszenicę, natomiast już św. Hildegarda doceniała jego wartości odżywcze. Doświadczenia naukowe dowiodły, iż mąka orkiszowa ma dobry balans elementów odżywczych. Orkisz jako odmiana pszenicy był poprzez niezwykle wiele lat zapomniany oraz większość upraw została zamknięta. Teraz natomiast z racji na chęć wprowadzania do własnej diety dobrych artykułów znowu powraca zaciekawienie tym typem pszenicy. Z racji na to, iż orkisz nie został poddany przeróbkom uchodzi za lepszy niż ziarno pszenicy zwyczajnej.

Mąka orkiszowa

Mąka orkiszowa stanowi ważne źródło wielu składników mineralnych, natomiast co za tym idzie ma dobry wpływ na cały organizm. Niejednokrotnie wykorzystuje się ją jako zdrowszy wymiennik standardowej mąki pszennej, ze względu na większą ilość witamin oraz białka. Orkisz popularny był już mnóstwo tysięcy lat temu oraz jest jedną spośród najstarszych roślin na świecie, natomiast w Europie jego pozycja urosła w czasach średniowiecznych. Od XX wieku powoli wypierała go natomiast zmieniona pszenica zwyczajna, jakiej uprawy do dziś zajmują duże przestrzenie.

Mąka orkiszowa – wartości

Mąka orkiszowa występuje ze zmielonego ziarna orkiszu. Wyrób charakteryzuje się tym, iż jest delikatny oraz łatwo strawny. To kopalnia dobrych dla serca oraz układu krążenia nienasyconych kwasów tłuszczowych – orkisz daje ich aż dwa razy więcej niż pszenica zwyczajna. To także źródło witaminy A, E, D oraz witamin z grupy B i cynku, żelaza oraz fosforu. Orkisz łączony jest ze świętą Hildegardą z Bingen, która zwłaszcza lubiła ten typ zboża, zalecając jego jedzenie każdego dnia.